Bewegingsanalyse

 

Gangbeeldanalyse kan helpen begrijpen waarom iemand loopt zoals hij loopt en helpen bepalen welke behandeling voor die specifieke persoon het meeste effect zal sorteren. RRD heeft een eigen gespecialiseerd bewegingslab, waar we met behulp van onder andere 3D- infraroodcamera’s, EMG-apparatuur en force plates metingen doen ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek of klinische beslissingen.

Ambulante meetmethode

Daarnaast hebben we een ambulante meetmethode ontwikkeld, waarmee we op elke gewenste locatie de bewegingen van mensen tijdens dagelijkse activiteiten kunnen registreren en analyseren. Met behulp van accelerometers, gyroscopen, magnetometers, EMG, geavanceerde algoritmes en data fusion bepalen we de bewegingen van ledematen en de krachten die tijdens de beweging ontstaan op het lichaam.

Nieuw onderzoeksterrein

Zo kunnen we bewegingsdata van looppatronen met dezelfde kwaliteit volgen als in ons bewegingslab, maar dan op locatie. Deze ambulante meetmethode gaan we bovendien uitbreiden met gegevens over de krachten onder de voetzolen, en in diverse populaties toepassen. Met onze ambulante sensoren openen we een nieuw onderzoeksterrein op het terrein van biomechanica en motor control en verkrijgen we nieuwe kennis over afwijkend gedrag van het motorisch systeem tijdens alledaagse (complexe) activiteiten.

Doelgroepen

We hebben veel ervaring met patiënten na een beroerte, mensen met amputaties en kinderen met spastische spieren als gevolg van hersenaandoeningen. Daarnaast richten we ons steeds meer ook op andere groepen zoals sporters of kwetsbare ouderen. Bij die laatste groep kijken we vooral naar balans in het kader van valpreventie.

Bewegingsanalyse tijdens Enschede Marathon 2017

Zondag 23 april 2017 heeft Roessingh Research and Development tijdens de Enschede Marathon een continue bewegingsanalyse uitgevoerd bij Eddy van Hijum, gedeputeerde van economische zaken van de Provincie Overijssel. Eddy van Hijum werd beplakt met acht draadloze inertiële Xsens bewegingssensoren. Met behulp van deze bewegingssensoren werd tijdens de marathon in real-time de looptechniek van Eddy van Hijum in kaart gebracht en inzichtelijk gemaakt hoe mogelijk zijn techniek veranderde tijdens de 42 kilometer durende uitputtingsslag.

Eerder heeft RRD al metingen gedaan tijdens de marathon waarbij achteraf de data geanalyseerd kon worden. Dit keer was het mogelijk om dit tijdens het evenement te doen.

10 jaar cursus gangbeeld analyse

RRD organiseert jaarlijks een gangbeeldcursus gericht op volwassenen.

Het herwinnen van balans en loopvaardigheid na bijvoorbeeld een beroerte of amputatie is voor veel patiënten een zeer belangrijk doel. De beoordeling van de functies die van belang zijn bij het lopen is hierbij van groot belang.

De gangbeeldcursus is erop gericht om door middel van een gestructureerde analyse van het lopen (incl. klinische testen, grondreactiekrachten en EMG), loopstoornissen te identificeren en behandelmogelijkheden te formuleren. De.cursus heeft een sterk interactief karakter en heeft ruime aandacht voor het zelf uitwerken van patiëntcasussen.

De cursus richt zich op revalidatieartsen, orthopedisch chirurgen, fysiotherapeuten, bewegingswetenschappers, orthetisten en bewegingstechnologen werkzaam binnen de revalidatie en de orthopedie. Het programma bestaat uit 7.cursusdagen.

Klik hier voor meer informatie over deze cursus in 2018.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden