Robotics en ondersteunende technologieën

 

Binnen RRD werken we aan robotica ter ondersteuning van de revalidatiegeneeskundige behandeling, zoals looptrainingsrobots en arm-handrobots. Onze expertise op het gebied van bewegingsanalyse en het meten van spieractivatie gebruiken we om slimme apparaten te maken, die de positie van de ledematen en bewegingen van patiënten daar waar nodig corrigeren of ondersteunen.

Tibar – Therapist Inspired Balance Assisting Robot
Promotieonderzoek Juliet Haarman

Met de “Functional Ambulation Categories (FAC)” wordt de mate van zelfstandigheid van lopen van een patiënt geëvalueerd. De patiënt wordt aan de hand van een aantal opdrachten ingedeeld in één van 6 mogelijke categorieën (0 patiënt kan niet lopen of heeft hulp nodig van twee of meer personen tot 5 patiënt kan zelfstandig lopen op vlakke en oneffen ondergronden, hellingen en trappen. CVA-patiënten die wordt ingedeeld in categorie 2 worden gedefinieerd als patiënten die af en toe hulp nodig hebben bij het bewaren van de balans of coördinatie op vlakke ondergronden.

Het revalidatietraject is erop gericht om deze patiënten weer in staat te stellen om zelfstandig dagelijkse activiteiten uit te kunnen voeren, zonder hulp nodig te hebben van een therapeut. Tijdens de looptraining wordt een patiënt zo veel mogelijk vrij gelaten om in een veilige omgeving de eigen grenzen te ontdekken en krijgt alleen ondersteuning wanneer hij of zij dreigt de balans kwijt te raken.
Deze methode is effectief, maar vergt veel tijd en aandacht omdat de therapeuten altijd aanwezig moeten zijn. Het trainingsvolume per patiënt is hierdoor beperkt. Bovendien is er sprake van een toename van het aantal patiënten en vergrijzing, waardoor de effectiviteit van de looptraining verder afneemt.

TIBAR

Juliet Haarman heeft mogelijke oplossing hiervoor bedacht. De TIBAR (“Therapist Inspired Balance Assisting Robot”) is een robotisch trainingsapparaat dat balans ondersteuning geeft wanneer patiënten (dreigen) de balans kwijtraken. Het apparaat dient gebruikt te worden in combinatie met een loopband. Patiënten kunnen dit apparaat zelfstandig gebruiken en omdat de aanwezigheid van een therapeut niet vereist is, aanvullende trainingsuren maken. Door middel van een augmented reality omgeving kan de training worden aangepast aan het niveau van de patiënt.

Motivatie en feedback

De keuze voor een loopband heeft Juliet Haarman bewust gemaakt. Omdat de TIBAR in een klinische omgeving gebruikt wordt, bijvoorbeeld in een fysiotherapie praktijk, moet de fysieke afmeting van het apparaat zo klein mogelijk blijven. Patiënten kunnen op een loopband op een kleine oppervlakte veel stappen zetten. Een nadeel van het loopband is de eentonigheid en de lage mate van uitdaging. Een augmented reality omgeving lijkt hiervoor een uitkomst. Het toevoegen van spellen in een augmented reality omgeving zorgt ervoor dat de motivatie van de patiënten hoog blijft.
Het krijgen van feedback is erg belangrijk tijdens het aanleren van een taak. De feedback moet op een makkelijke manier gepresenteerd worden, zodat patiënten deze moeiteloos kunnen inzien en verband kunnen leggen met hun lichaamsbewegingen.

Prototype en test

Het eindproduct uit het onderzoek is een prototype. Dit prototype van de TIBAR bestaat uit een HapticMASTER, die wordt gebruikt om balans te analyseren en ondersteuningskrachten aan te bieden. Het prototype is uitgebreid getest bij CVA-patiënten. Uit de resultaten blijkt dat de TIBAR patiënten voldoende ondersteunt wanneer zij de balans kwijtraken. Daarnaast zijn er grote gelijkenissen te zien tussen de ondersteuning die de TIBAR levert en de ondersteuning die therapeuten bieden. De patiënten die de TIBAR hebben getest, hebben de geboden ondersteuning als prettig ervaren. Ze waardeerden de snelle bevestiging van het apparaat aan het lichaam en het intuïtieve gebruik. Omdat de TIBAR een prototype is, zullen er aanvullende stappen nodig zijn om het apparaat klaar te maken voor de markt. De resultaten uit de test zijn in elk geval veelbelovend.

De auteur

Juliet Haarman is biomedisch ingenieur en heeft haar promotieonderzoek gedaan bij Roessingh Research and Development (RRD) en de Universiteit Twente. In 2012 heeft zij bij RRD haar afstudeeropdracht naar scheenbeschermers voor profvoetballers voltooid. Daarna is zij bij RRD verder gegaan met haar promotieonderzoek, welke zij in het najaar van 2017 succesvol heeft afgerond. Juliet werkt tegenwoordig als onderzoeker en projectleider bij Indes te Enschede.

ironHand
Robotische handschoen

Door ontwikkeling van een robotische handschoen (de ironHand), welke ondersteuning biedt tijdens het uitvoeren van alledaagse taken, ervaren ouderen en patiënten met verminderde handfunctie niet alleen ondersteuning in kracht maar ook de mogelijkheid om de handfunctie te trainen.

Klik hier voor de website van ironHand

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden