Promotieonderzoek Bob Radder
De bijdrage van robotische handschoenen

In zijn promotieonderzoek ‘The wearable hand robot: supporting impaired hand function in activities of daily living and rehabilitation’ deed Bob Radder onderzoek naar draagbare, zachte robotische handschoenen zoals ironHand en HandinMind. Patiënten met een beroerte en ouderen hebben vaak minder grijpkracht en een verminderde handfunctie. Dit geeft ze problemen bij allerlei activiteiten in het dagelijks leven, zoals het tillen van zware dingen, huishoudelijke klussen, aan- en uitkleden, koken en eten. Slimme toepassingen zoals draagbare, zachte robotische handschoenen bieden een oplossing voor deze veel voorkomende problemen.

ironHand en HandinMind
De ironHand en HandinMind zijn voorbeelden van handschoenen die zijn ontwikkeld in een doorlopend proces van ontwerpen, testen en ontwikkelen. Beide bieden ze ondersteuning in grijpkracht tijdens het uitvoeren van alledaagse activiteiten. Daarnaast kunnen gebruikers hun handfunctie trainen door middel van spellen in een gepersonaliseerde computeromgeving.

De ironHand is een handschoen met drie vingers, ontwikkeld voor ouderen die vanwege hun leeftijd om verschillende redenen een verminderde handfunctie hebben. Bijvoorbeeld door verlies van spiermassa of artritis. De HandinMind is een handschoen met 5 vingers, ontwikkeld om grip en handopening te ondersteunen na een beroerte.

ironHand en HandinMind zijn ontwikkeld in samengewerking met organisaties als het Nationaal Ouderenfonds (Nederland), Hocoma AG & terzStiftung (Zwitserland), Bioservo Technologies (Zweden) en Eskilstuna Kommun vård- och omsorgsförvaltningen (Zweden).

Doel en resultaten promotieonderzoek
Het doel van het promotieonderzoek was om de gebruikersvereisten te definiëren, de haalbaarheid te onderzoeken en de ondersteunende en therapeutische effecten te meten van zachte robotische handschoenen.

Het onderzoek laat zien dat zachte robotische handschoenen op verschillende manieren ondersteuning bieden in het dagelijks leven van patiënten na een beroerte en ouderen. Doordat men thuis kan oefenen met de handschoenen, motiveert dit om meer te trainen wat de prestaties verder verbetert. Aanbevelingen voor vervolgonderzoek naar het uitbreiden van de mogelijkheden van zachte robotische handschoenen zijn:

  1. een systeem ontwikkelen waarmee een bredere doelgroep eenvoudig zelfstandig de handschoenen kan gebruiken, inclusief mensen met ernstige handfunctiebeperkingen;
  2. de evaluatie van de robotische handschoenen uitbreiden met metingen die de bewegingskwaliteit en hoeveelheid bewegingen beoordelen;
  3. het systeem van de handschoenen combineren met een systeem op afstand voor training en (indirecte) feedback op de prestaties door een zorgverlener.

Roessingh Research and Development (RRD)
Woonachtig in Amsterdam, reisde Bob regelmatig op en neer van Amsterdam naar Enschede. Ondanks de lange treinreizen heeft Bob een leuke tijd gehad bij RRD. Er heerste een goede en ontspannen sfeer, de collega’s waren vriendelijk en altijd bereid om te helpen en te sparren. Ook heeft hij genoten van de lunchwandelingen en de gezelligheid buiten werk om.
Hoogtepunten waren het werkbezoek van Koningin Máxima aan RRD, waarbij onder meer de ironHand gedemonstreerd werd en het ISPO (International Society for Prosthetics and Orthotics) congres in Zuid-Afrika, waar Bob zijn onderzoek mocht presenteren.

Na zijn vertrek bij RRD ging Bob bij DICA (Dutch Institute of Clinical Auditing) als Clinical Audit Manager werken, waar hij samen met zijn collega’s zorgt voor een betere kwaliteit van de zorg.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden