Lopen met een stijve knie

In Nederland worden jaarlijks 47.000 mensen getroffen door een herseninfarct (CVA). Weer leren lopen is een belangrijk doel van de revalidatie waarbij hulpmiddelen het lopen aanzienlijk verbeteren en de zelfstandigheid van de patiënten vergroot. Voorbeelden van deze hulpmiddelen zijn aangepaste schoenen, voetspalken, elektrostimulatie of een operatieve ingreep en zijn gericht op de problemen rondom de enkel. Echter, recente inzichten laten zien dat die problemen veel vaker worden veroorzaakt door stoornissen in de knie en heup dan in de enkel. Hierbij is de patiënt niet meer in staat om de knie en heup voldoende te buigen wat een groot invaliderend effect heeft. Patiënten hebben door deze problemen een verhoogd risico op vallen, minder sociale contacten, zijn minder actief en de kwaliteit van leven daalt en zijn daardoor zorgafhankelijker. Oplossingen voor de loopproblemen veroorzaakt door de verminderde knie-en heup-buiging zijn nog niet voorhanden.

Roessingh Research and Development onderzoekt in samenwerking met Roessingh, Centrum voor Revalidatie, Universiteit Twente en ziekenhuis Medisch Spectrum Twente te Enschede, mogelijkheden voor (nieuwe) behandelmethoden om de verloren knie/heup buiging te stimuleren. Dit Stiff knee gait onderzoek richt zich hierbij op drie nieuwe behandelopties.

De eerste behandeloptie is elektrostimulatie van de spieren welke de knie buigen (hamstrings). Hierbij worden de hamstrings gestimuleerd door middel van plakelectroden aan de achterzijde van het been. Dit onderzoek is in 2018 afgerond met een positief resultaat waarbij tevens een artikel over het onderzoek is gepubliceerd. Tevens wordt de behandeloptie hamsting stimulatie in de praktijk functioneel toegepast.

De tweede behandeloptie is gericht op de oorzaak van de verminderde kniebuiging door een overdreven aanspanning van een spier welke de knie strekt. Bij deze innovatieve behandeling wordt het spierontspannings- middel Botulinum toxin geïnjecteerd in de spier die de knie strekt. Hierdoor kan deze spier niet meer aanspannen en zal de knie tijdens het lopen meer buigen. Aangezien de werking van de injectie maar tijdelijk is (± 4 maand), herhaalt de patiënt deze behandeling regelmatig.

Bij de derde behandeloptie wordt gezocht naar een definitieve verbetering voor de patiënt. Hierbij wordt het deel van de spier dat de overdreven aanspanning heeft, chirurgisch verplaatst naar de achterzijde van de knie om zo de kniebuiging te ondersteunen. De eerste resultaten van de tweede en derde behandeloptie zijn zeer positief en we verwachten met deze nieuwe behandelopties een zeer grote groep patiënten te kunnen helpen.

Martin J. B. Tenniglo, Jaap H. Buurke, Erik C. Prinsen, Anke I. R. Kottink, Anand V. Nene, Johan S. Rietman. Journal of Rehabilitation. Influence of functional electrical stimulation of the hamstrings on knee kinematics in stroke survivors walking with stiff knee gait. 2018 volume 50 issue 8 71

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden