Maatschappelijk belang

 

Bij een stijgende vraag naar zorg, een afname van de beschikbaarheid van zorg en een steeds kritischer wordende consument moet de effectiviteit en kwaliteit van geboden zorg en behandeling omhoog. Hierbij wordt een grote en toenemende rol toegedicht aan inzet van technologie.

 

Prinses Margriet brengt bezoek aan Roessingh Research and Development

Prinses Margriet heeft maandag 18 juni 2018 een werkbezoek gebracht aan Roessingh Research and Development (RRD) en Roessingh, Centrum voor Revalidatie.

Tijdens het bezoek sprak prinses Margriet met Miriam Luizink, directeur-bestuurder van RRD, en collega’s over de innovatieve ontwikkelingen in zorg, revalidatie en technologie.
Prinses Margriet kreeg een rondleiding met demonstraties in het gangbeeldanalyselab en Novalab. Onderzoekers lieten zien hoe innovatieve ontwikkelingen op het gebied van robotica, gaming, virtual reality en eHealth toegepast worden in het revalidatieproces.

Het programma stond in het teken van revalidatie: van centrum naar thuis. Bij onderzoeksinstituut RRD werken onderzoekers aan nieuwe innovatieve oplossingen om mensen met een chronische aandoening zelfstandigheid en regie te bieden. Aan de basis staat het verkrijgen van een fundamenteel begrip van beweging. Samen met eindgebruikers worden games voor therapiedoeleinden ontwikkeld. Zo worden oplossingen op de persoon toegesneden: met gebruikers voor gebruikers. Ook thuis wordt gewerkt aan de vitaliteit, waarbij oefeningen worden gedaan, de ontwikkeling wordt gemonitord, en tijdig kan worden ingegrepen. Zo raken revalidatie, het bevorderen van vitaliteit en preventie meer en meer met elkaar verbonden.

In het gangbeeldanalyse lab bij RRD bevinden zich faciliteiten om de loopbeweging te analyseren en om de fysieke mogelijkheden van mensen te onderzoeken. Deze kennis en expertise vindt ook zijn spin-off naar sport. Zo heeft RRD tijdens de Enschede Marathon bij een tiental lopers continu de loopbeweging in 3D gemeten. Met input van die metingen wordt SensoRun verder ontwikkeld. Dit systeem geeft aan lopers realtime feedback over veranderende looptechniek als gevolg van vermoeidheid, met als doel blessures te voorkomen.

In het Novalab in Revalidatiecentrum Roessingh werden de games Gryphon Rider, VIREP en HandsOn door de onderzoekers gedemonstreerd. De Gryphon Rider is een balansspel dat wordt gebruikt om de zit- en stabalans te oefenen. Het spel sluit aan bij het niveau van de patiënten en is volledig instelbaar. VIREP is een virtual reality-toepassing gekoppeld aan biofeedback voor ondersteuning bij chronische pijnrevalidatie. Het biedt een motiverende, veilige, virtuele omgeving waar patiënten dagelijkse activiteiten herhaaldelijk kunnen oefenen en lichaamsbewustzijn kunnen trainen. HandsOn is een therapeutische revalidatiegame voor het trainen van de arm- en handfunctie van kinderen met Cerebrale Parese. Zij besturen de game door het oppakken en verplaatsen van verschillende objecten. Dit zorgt voor een intensieve en motiverende training.

Tevens werd over de inzet van eHealth gesproken en de mogelijkheden die in de toekomst gebruikt worden om te zorgen dat oefeningen thuis door de patiënt kunnen worden uitgevoerd. Ook kan thuis de voortgang worden gemonitord en kan een programma op maat worden gemaakt. Dit stelt onder andere ouderen en mensen met een chronische ziekte beter in staat om onafhankelijk te leven en eigen regie te voeren.

Prinses Margriet: “RRD is een fantastisch onderzoeksinstituut dat veel kan betekenen: voor verbeteringen ten behoeve van een zo zelfstandig mogelijk en ook beter leven van de patiënten.”

Open dag Roessingh en RRD een groot succes

Ter ere van het 70-jarig bestaan van Roessingh openden het revalidatiecentrum en RRD zaterdag 2 juni 2018 haar deuren voor het publiek. De enthousiaste bezoekers konden zien wat revalidatie inhoudt. Het was een geslaagde en drukke dag.

De bezoekers werden uitgedaagd om aan verschillende activiteiten deel te nemen of interactieve demonstraties bij te wonen. Ze konden onder andere ervaren hoe is om te lopen met een beenprothese of een appel te schillen met maar één hand, hoe het voelt om in een rolstoel te zitten en wat er tijdens een bewegingsanalyse gebeurt.

In het ‘Huis vol Verhalen’ vertelden medewerkers en (partner van) oud-patiënten hun persoonlijke verhaal over de bijzondere momenten in Roessingh.

Symposium Roessingh Research and Development

Op 4 oktober 2018 organiseerde RRD een symposium met als thema ‘Enabling technology for active life and better health’. RRD is het grootste centrum in Nederland waar uiteenlopende disciplines als revalidatiegeneeskunde, bewegingswetenschappen, psychologie, fysiotherapie, biomedische technologie en computerwetenschappen onder één dak samenwerken aan innovaties voor de revalidatie en chronische zorg van vandaag en van de toekomst.

https://www.rrd.nl/symposium/

Weekend van de wetenschap – Saxion Technology Day

Tijdens het Weekend van de Wetenschap organiseerde hogeschool Saxion de Saxion Technology Day op 6 oktober 2018. Daar was te ervaren hoe tof de wereld van techniek kan zijn.
Roessingh Research and Development was aanwezig met het ziekenhuis van de toekomst!

RRD in Nieuwsuur

Naar aanleiding van het voorstel van de Europese Commissie om haar budget voor Innovatie (onder andere voor zorgtechnologie) te verhogen is Nieuwsuur op bezoek geweest bij Roessingh Research and Development.

RRD is een voorbeeld van een MKB-bedrijf dat zeer succesvol is in de Europese onderzoeksprogramma’s en laat zien hoe Europese subsidies bijdragen aan de zorgtechnologie van de toekomst.

Klik hier om de uitzending terug te zien (vanaf 16:00).

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden