Erik Prinsen, sinds 2009 werkzaam bij Roessingh Research and Development:

“Als Senior onderzoeker bij Roessingh Research and Development (RRD) ben ik verantwoordelijk voor een eigen onderzoekslijn. Ik werk aan revalidatietechnologie die lopen, balans en mobiliteit in brede zin kan verbeteren.

Ik probeer het probleem achter een bepaalde loopafwijking te begrijpen en te kijken hoe je daar gerichte technologie op kunt zetten. Mijn onderzoeken richten zich primair op prothesen, orthesen, exoskeletten, looprobots en rolstoelen. Een voorbeeld daarvan is het MyLeg project (zie hieronder), waar ik nu aan werk. In 2016 ben ik gepromoveerd aan de Universiteit Twente op onderzoek naar de meerwaarde van een auto-adaptieve protheseknie.

Mijn promotieonderzoek richtte zich op het vergelijken van het functioneren van mensen met een standaardprothese ten opzichte van een geavanceerde prothese. Eén deelnemer is mij in het bijzonder bijgebleven. Zij vond dat haar prothese prima functioneerde. Tot ze een geavanceerde prothese probeerde. Er ging een wereld voor haar open! Je werkt lang aan technologie, maar je ziet bij mensen direct wat het doet en je hoort ook terug of mensen het waarderen. Je probeert iets te betekenen voor mensen en dat maakt het werk heel dankbaar.”

Onderzoek: samen met patiënten

Erik Prinsen: “Een aantal jaar geleden werkten we samen met het UMCG en Beatrixoord aan het TIPS project (The Ideal Procedure Selection). Via Roessingh Revalidatie Techniek vonden we Hans, een patiënt die graag meedoet aan onderzoeken en er ervaring mee heeft. We onderzochten welk type prothese past bij welk type persoon. Hans probeerde hiervoor in het Bewegingslab vijf verschillende prothesen uit.”

Hans Oude Engberink: “Bij Roessingh Research and Development werkte ik met plezier al vaker mee aan onderzoeken. Het laatste onderzoek waaraan ik deelnam was dus het TIPS project. Daarvoor testte ik een aantal knieën die ze de afgelopen 40 jaar gebruikten. Ik deed er loopoefeningen mee en een test op de loopband. Voor mij een aparte ervaring, omdat geen van de knieën een Micro Processor gestuurde Knie (MPK) was. Ik voelde me onzeker bij het lopen en had het gevoel alsof ik met een knie van Meccano liep!”

MyLeg: De prothese van de toekomst

In 2018 startte het Europese project ‘MyLeg’ met als doel: een nieuwe prothese ontwerpen voor mensen met een beenamputatie boven de knie. Een prothese waarmee de patiënt natuurlijker loopt. De aansturing van die prothese verloopt via de activiteit van de spieren in de stomp, gemeten met elektroden op de huid. Daarnaast wordt de prothese in het dijbeenbot vastgezet. RRD is betrokken bij dit project vanuit de kennis op het gebied van meten en analyseren van spiersignalen. Het project heeft een looptijd van vier jaar.
Voor meer informatie klik hier.

Hans Oude Engberink, sinds 2010 patiënt bij Roessingh:

“Op 19 oktober 2010 ben op de fiets overreden door een vrachtwagen. De chauffeur zag mij over het hoofd. Ik klapte tegen de zijkant van de wagen, waarna ik met de fiets onder de vrachtwagen schoof en een wiel over mijn been reed. Het gevolg was een amputatie door het kniegewricht heen en een lange revalidatieperiode bij Roessingh. Ik lag tien weken intern en revalideerde daarna meer dan een half jaar poliklinisch. Na die periode kreeg ik een Micro Processor gestuurde Knie (MPK). Een protheseknie waarbij de buiging en strekking ondersteund of afgeremd wordt met behulp van computertechnologie. Voor het onderhoud van deze knie en de prothese kom ik regelmatig bij Roessingh Revalidatie Techniek. Mijn orthopedisch adviseur denkt altijd met mij mee als er problemen zijn.

Na mijn herstelperiode kreeg ik de behoefte om maatschappelijk weer actief te zijn. Juist op dat moment zocht Roessingh leden voor de cliëntenraad. Gezien mijn positieve ervaringen met Roessingh melde ik me hiervoor aan. Het geeft je de gelegenheid vanuit het perspectief van de patiënt adviezen te geven aan de organisatie. Het prettige is dat de cliëntenraad overal bij betrokken wordt en ook serieus genomen wordt door alle geledingen. Mede dankzij de inspanningen van de cliëntenraad is de kwaliteit van de keuken bijvoorbeeld echt verbeterd.

Op woensdagavond zwem ik bij Roessingh en eet ik vooraf regelmatig in het restaurant. Het is prettig als de adviezen van je voorgangers jou persoonlijk ten goede komen!”

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden