PACO
Een gezond voedingspatroon met hulp van een virtual agent

In 2018 is het PACO project gestart, wat staat voor “Designing Persuasive eHealth Agents for Coaching Older adults towards dietary behaviour change”. In dit project wordt een virtual agent ontwikkeld en getest die ouderen moet helpen om gezond te eten. Het project wordt gefinancierd door ZonMw (binnen het Create Health programma) en is een samenwerking tussen Roessingh Research and Development, Wageningen University, de Waag Society en het Nationaal Ouderenfonds.

Ouderen hebben een ander voedingspatroon dan jongere mensen. Ze hebben andere voedingsstoffen nodig en moeten wellicht matigen met bepaalde soorten eten en drank. Veel ouderen zijn zich hier echter niet van bewust. Om ouderen te ondersteunen in het vinden van hun optimale voedingspatroon wordt binnen het PACO project een virtuele agent ontwikkeld en voor langere tijd ingezet bij ouderen thuis. De ontwikkeling van de virtuele agent gebeurt in samenwerking met ouderen zelf. Tijdens ontwerpsessies die dit jaar zijn gehouden hebben zij aangegeven in welke situaties zij hulp willen bij gepaste voeding, hoe zij die informatie willen ontvangen, en aan welke voorwaarden die informatie moet voldoen. Zo blijkt eten naast een noodzakelijke ook een zeer sociale bezigheid te zijn. Voedingsadvies moet inspelen op dit sociale aspect.

In 2019 zullen de ontwerpsessies resulteren in een volledig werkende virtual agent die voedingsadvies geeft. Tijdens een langdurige evaluatie zal deze vervolgens worden getest op acceptatie, gebruiksvriendelijkheid, een prettige gebruikerservaring en potentieel klinisch effect. Hiernaast worden enkele experimentele studies uitgevoerd waaruit moet blijken hoe virtual agents voor de zorg moeten worden ontworpen. Hoe moeten zij eruit zien? Hoe moeten zij praten? Al deze informatie tezamen moet leiden tot een handleiding voor het ontwerpen van virtuele zorg agents.

 

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden