Virtual Reality fietstraining: Veilig oefenen in het verkeer

Kinderen met een Developmental Coordination Disorder (kort: DCD) hebben moeite met het aanleren van dagelijkse bezigheden, zoals schrijven, veters strikken, en fietsen. Binnen Roessingh, Centrum voor Revalidatie gaan fysiotherapeuten met deze kinderen aan de slag om de basisvaardigheden van het fietsen te leren. Echter is de stap van deze veilige omgeving naar fietsen in het verkeer nog erg groot. In samenwerking met Twinsense360 en studenten van Saxion Hogeschool en Universiteit Twente ontwikkelt RRD een VR-fietstraining. Hiermee kunnen de kinderen in een veilige omgeving oefenen met verschillende verkeerssituaties, medeweggebruikers en afleidingen, voordat ze echt de weg op gaan.

In de virtuele fietstrainer zit een kind op een echte fiets met een VR-headset waarop de virtuele omgeving wordt geprojecteerd. Door kinderen langzaam te laten wennen aan het fietsen en steeds meer afleidingen toe te voegen (zoals andere weggebruikers), kunnen zij op een gecontroleerde en veilige manier oefenen met fietsen in het verkeer. Uit in 2018 uitgevoerde testen met kinderen blijkt dat de kinderen enthousiast zijn en dat de fysiotherapeuten potentie zien om de fietstrainer te integreren in de behandeling. De kinderen lijken vooral het uitvoeren van opdrachten interessant te vinden. Ze gaven bijvoorbeeld aan dat het leukste deel van de VR-fietstraining het ontwijken van overstekende eendjes was.

In 2019 wordt de virtuele fietstrainer verder geprofessionaliseerd. Een van de aandachtspunten is het voorkomen van misselijkheid en desoriëntatie. Het uiteindelijke doel is om de VR-fietstrainer een vast onderdeel te maken van de kinderrevalidatie.

 

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden