In het najaar van 2019 vond de vijftigste promotie vanuit Roessingh Research and Development plaats. Een bijzondere mijlpaal! We laten vijf van die vijftig promovendi aan het woord. Hoe hebben zij hun promotietraject bij RRD beleefd? En wat heeft het hen persoonlijk gebracht?

Harm op den Akker – 34e promotie

gepromoveerd in 2014, “Smart Tailoring of Real-Time Physical Activity Coaching Systems”

Harm op den Akker promoveerde bij Roessingh Research and Development in 2014 met zijn proefschrift “Smart Tailoring of Real-Time Physical Activity Coaching Systems”.

Nadat hij gepromoveerd was, is hij in vaste dienst gekomen bij RRD. Harm op den Akker geeft leiding aan de onderzoekstak over het personaliseren van eHealth door middel van technologie van het cluster eHealth. Hij begeleidt andere promovendi en helpt met het binnenhalen van nieuwe projecten.

Van start bij RRD

“Ik was aan het afstuderen bij de UT toen ik Hermie Hermens (hoogleraar eHealth bij RRD) tegenkwam. Ik kende Hermie van vroeger maar had hem al een tijd niet gesproken. We kwamen aan de praat en hij zei dat hij een aantal nieuwe projecten had bij RRD. Het leek me interessant dus ik ben verder in gesprek gegaan. Ik wou sowieso wel verder in de wereld van wetenschappelijk onderzoek en Europese projecten.

Mijn master en stage heb ik gedaan in de context van een Europees onderzoeksproject, bij de UT en DFKI in Duitsland. Dit plaatst je werk in een context en je draagt bij aan een groter geheel. Dit maakte voor mij duidelijk dat ik meer in de richting van internationale samenwerkingen wilde.”

Promotietraject

“Je begint niet op dag één met het schrijven van het proefschrift. Ik heb eigenlijk de eerste paar jaar aan een heleboel projecten meegewerkt. Ik was vooral om me heen aan het kijken, bij veel dingen betrokken en niet bezig met een promotietraject. Dat kwam voor mij pas veel later.”

Inhoud van mijn proefschrift

“Het hoofdproject waar mijn promotie onder viel was IS-Active, daarin werd een mobiele app ontwikkeld om te meten hoe actief mensen zijn, waarop ze vervolgens advies kregen om meer of juist minder te gaan bewegen. Mijn werk richtte zich vooral op het zo persoonlijk mogelijk maken van de adviezen.

Na het project ben ik pas begonnen met het uitschrijven van het proces en het doen van literatuuronderzoek. Daar is een proefschrift uitgekomen die de methode beschrijft hoe je die personalisatie kan doen. Het werd bij mij pas na drie of vier jaar duidelijk waar mijn proefschrift precies over zou gaan; die personalisatie. Het is op een gegeven moment ontstaan.

Het proefschrift beschrijft hoe je technologie kan personaliseren aan de eindgebruiker. En in dit geval technologie om mensen te helpen bij het bereiken van een gezonde levensstijl en dan specifiek op het gebied van fysieke activiteiten. Terwijl ik dit aan het uitwerken was, begonnen er weer twee nieuwe projecten bij RRD, persillaa en eWall. Bij die laatste had ik een grote technische rol. Ik kon in dat project hetgeen wat ik aan het schrijven was in mijn proefschrift, toepassen. Bijvoorbeeld in plaats van tekstberichtjes sturen hebben we bij e-Wall een virtual agent gemaakt. Hierdoor konden de gebruikers gesprekjes voeren. Ik heb het intelligente systeem dat erachter zit, ontwikkeld.”

Op stap in Europa

“Een leuk deel van de Europese projecten, is dat je regelmatig op bezoek gaat bij de andere partners.  Ik ben onder andere in Verona (Italië), Bled (Slovenië), Wenen (Oostenrijk) en Tromsø (Noorwegen) geweest. Deze reizen zijn natuurlijk anders dan wanneer je privé op vakantie gaat. Voor je werk zie je andere dingen. Je hebt contact met locals, eet op andere locaties, je komt andere mensen tegen. En ja, je zit ook veel binnen in vergaderzalen.”

De promotie

“Ik heb altijd een beetje een hekel gehad aan de ceremonie rondom het promoveren. Bij de Universiteit Twente is dat best een theatraal gebeuren, met bijvoorbeeld een man met een grote stok. Het is altijd raar om hoogleraren ineens in een lange jurk te zien met een petje op. Maar uiteindelijk is die ceremonie wel ergens goed voor. Vergelijk het maar met trouwen, woensdagochtend gratis in het gemeentehuis is toch anders dan een groot feest met je familie en vrienden. Ik heb ook een promotie meegemaakt van een vriend in Luxemburg, en daar was het in een vergaderzaal met drie mensen erbij. Dat was ook niks. Het is wel goed om er even bij stil te staan dat je vier, vijf jaar naar iets toe hebt gewerkt en het hebt afgerond. Zoveel van die bijzondere momenten heb je niet in het leven.”

Advies voor promovendi

“Wat je niet moet doen is vanaf dag één ergens na toe werken. Dan wordt het een hele grote berg die je over moet. Ik ben in de onderzoeksorganisatie aan het werk gegaan en heb om me heen gekeken. Kijken waar ik inhoudelijk kon bijdragen maar ook aan de groei van de organisatie. O ja, ik was ook bezig met promotietraject. Dan heb je al veel gedaan en dan heb je iets om over te schrijven.”

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden