iHand studie: RRD test nieuwste soft-robotica technologie voor handfunctie in de praktijk

 

Gerdienke Prange,
Senior onderzoeker en bewegingswetenschapper

en

Anke Kottink,
Onderzoeker en bewegingswetenschapper

 

Verschillende patiëntengroepen, zoals orthopediepatiënten, reumapatiënten, patiënten met een incomplete dwarslaesie, traumatisch hersenletsel en patiënten met een beroerte, ondervinden vaak problemen bij het uitvoeren van activiteiten in het dagelijks leven, als gevolg van het slechter functioneren van één of beide handen. Inzet van hulpmiddelen kan het uitvoeren van dagelijkse handelingen ondersteunen en met de nieuwste technologische ontwikkelingen op het gebied van ‘soft robotics’ komen steeds meer mogelijkheden binnen handbereik.

In het iHand project (gestart in het voorjaar van 2019) wordt zo’n innovatie door RRD in de praktijk op zijn klinische waarde onderzocht in een grote nationale evaluatie. In dit project heeft Bioservo Technologies, een Zweeds innovatief bedrijf, RRD ingeschakeld om deze evaluatiestudie te coördineren.

De soft-robotische handschoen die Bioservo op de markt brengt (CarbonHand), ondersteunt de grijpkracht van de hand op een heel slimme en intuïtieve manier. Gecombineerd met het ontwerp van de robot, dat vooral uit flexibele materialen bestaat en volledig draagbaar is, maakt dat deze robot heel comfortabel in gebruik is en heel geschikt om thuis tijdens alledaagse handelingen te gebruiken.

De huidige iHand studie is een vervolg op eerdere onderzoeken waarin Bioservo en RRD hebben samengewerkt aan voorlopers van Bioservo’s robotische handschoen. In een van die onderzoeken, het ironHand project, kwamen interessante uitkomsten naar voren: het gebruik van de soft-robotische handschoen door mensen thuis, tijdens alledaagse taken, zorgde er niet alleen voor dat mensen ondersteuning kregen tijdens het uitvoeren van de taken, maar ook bleek dat hun handfunctie en -kracht verbeterd waren na 4 weken gebruik.

Dat betekent dat het ondersteunen van de handfunctie middels geavanceerde, gebruiksvriendelijke technologie in de thuisomgeving gaat werken als een soort ultiem oefenprogramma. Dit is een opzienbarende ontwikkeling, die we in het iHand project heel gericht verder onderzoeken.

In het iHand project werken specialistische handenteams van 7 revalidatiecentra en ziekenhuizen samen (Roessingh, Centrum voor Revalidatie, Universitair Medisch Centrum Groningen, Isala, Sint Maartenskliniek/Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, De Hoogstraat Revalidatie, Reade centrum voor revalidatie en reumatologie en Rijndam Revalidatie), onder leiding van RRD, om te achterhalen of 6-weeks gebruik van de soft-robotische handschoen in de thuissituatie leidt tot een verbeterde handfunctie en -kracht in deze doelgroep.

De studie is in volle gang, er zijn 25 van de beoogde 63 deelnemers gestart in de studie. Een eerste analyse van de resultaten rond het eind van 2019, van de eerste 13 deelnemers, lijkt in de richting te wijzen van een toename in grijpkracht en een afname van ervaren pijn. De reacties van de deelnemers zijn in ieder geval overwegend positief. Zo laat een van de deelnemers weten tijdens een demonstratie van de CarbonHand aan de minister van Medische Zorg, Bruno Bruins: “doordat ik mijn hand weer gebruik, heb ik er veel meer kracht in gekregen” (uit: reportage Tubantia van 28 jan 2020). De uiteindelijke uitkomsten worden in het voorjaar van 2021 verwacht.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden