Project bewegingsanalyse

Jasper Reenalda, Senior onderzoeker en bewegingswetenschapper bij Roessingh Research and Development.

 

RRD heeft al een aantal jaren een nauwe samenwerking met de Enschede Marathon. Tijdens het evenement worden lopers uitgerust met sensoren om de veranderingen in hun looppatroon als gevolg van vermoeidheid vast te kunnen stellen. Het doel is om op basis van deze informatie uiteindelijk bij te kunnen dragen aan het voorkomen van of sneller laten herstellen van hardloopblessures. RRD werkt hiervoor samen met Xsens, TRIMM en SensoRun binnen het EFRO Runner Assist project aan het Runner Assist systeem. Dit is een systeem dat lopers op basis van sensordata waarschuwt wanneer hun techniek te veel verandert. Sensoren op het lichaam meten de veranderingen in looptechniek en geven via de mobiele telefoon of smartwatch de loper een waarschuwing en advies.

Bij de 2019 editie van de marathon is bij een groep van 9 marathonlopers de verandering in looptechniek in kaart gebracht van start tot finish. Voorafgaand aan de marathon heeft RRD samen met de Universiteit Twente en de Enschede Marathon een tweetal congressen georganiseerd. Het doel van deze congressen, “Where Science Meets the Runner” en “Get Ready”, was om lopers kennis te laten maken met de onderzoeken die gedaan worden en hen alvast praktische informatie en tips te geven die hen helpen blessures te voorkomen.

Na afloop van het eerste congres werd van een tweetal bezoekers de looptechniek gemeten tijdens een vermoeidheidsprotocol op de atletiekbaan. Bij het volgende congres werden de resultaten hiervan, en de adviezen die hieruit volgden voor de lopers, gedeeld met het publiek. Daarnaast werd een video vertoond die de mogelijkheden van het Runner Assist systeem door middel van een demonstrator lieten zien.

Binnen andere projecten waarin bewegingsanalyse centraal staat wordt ook gewerkt aan het inzichtelijk maken van het beweegpatroon op basis van bewegingssensoren. Zo is een van de doelen van het Europese Bionic project om het optreden van vermoeidheid heel makkelijk en snel te kunnen bepalen. In het Perfect Fit project wordt gewerkt aan het reduceren van het aantal sensoren met als uiteindelijk doel om op basis van de sensordata uit de smartphone al belangrijke informatie over het bewegen te halen.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden