Publieksevenementen

Bij een stijgende vraag naar zorg, een afname van de beschikbaarheid van zorg en een steeds kritischer wordende consument moet de effectiviteit en kwaliteit van geboden zorg en behandeling omhoog. Hierbij wordt een grote en toenemende rol toegedicht aan inzet van technologie.

Revalidatietechnologie tijdens het Weekend van de Wetenschap

Tijdens het weekend van 5 en 6 oktober 2019 konden kinderen op meerdere plekken in Nederland kennismaken met wetenschap en onderzoek. Een van de locaties was de Saxion Hogeschool in Enschede, waar Roessingh Research and Development ook vertegenwoordigd was. Hier liet RRD verschillende toepassingen van technologie in de zorg zien. Collega’s Harm op den Akker, Chris Baten, Tessa Beinema en Roos Bulthuis hadden drie demo’s meegebracht om kinderen en hun ouders kennis te laten maken met het onderzoek dat bij RRD wordt gedaan.

Een van deze onderzoeken richt zich op kinderen met motorische leerproblemen. Deze kinderen hebben bijvoorbeeld moeite met fietsen en komen naar Roessingh om alle benodigde vaardigheden te leren. Om de stap van de kliniek naar fietsen in de praktijk minder groot te maken, ontwikkelt RRD in samenwerking met Twinsense 360 een virtuele fietstrainer.
Bezoekers konden tijdens het weekend van de wetenschap deze fietstrainer uitproberen en op een echte fiets door een virtuele omgeving rijden, door een Virtual Reality bril op te zetten. Meer dan vijftig kinderen hebben dit kunnen proberen en na afloop waren er veel blije en verraste gezichten. Voor sommige kinderen was het nog best spannend om in Virtual Reality te zijn, maar ook zij hadden een mooie ervaring.

Naast de virtuele fietstrainer was er ook een kleine demonstratie van onze virtual coaches die binnen het Council of Coaches project worden ontwikkeld en konden kinderen een spelletje Snake doen met een activiteitensensor. Door het bewegen van de sensor kon het spel bestuurd worden. Hiervoor was enige handigheid vereist.

Het Weekend van de Wetenschap wordt elk jaar in het eerste weekend van oktober georganiseerd en is bedoeld voor kinderen die op de basisschool zitten en hun ouders. RRD werkt graag mee aan dit initiatief om kinderen enthousiast te maken over wetenschap en ze te laten ervaren hoe technologie kan bijdragen aan de gezondheidszorg.

Handelsmissie Smart Aging & Health Technologies naar Canada

RRD heeft in samenwerking met de Universiteit Twente en Oost NL van 18 t/m 25 juni 2019 een Handelsmissie Smart Aging & Health Technologies naar Canada georganiseerd.

Het onderwerp van de missie was Smart Aging & Rehabilitation Technologies, en was gekoppeld aan de internationale RehabWeek in Toronto. Een combinatie van chronische aandoeningen en preventieve maatregelen, zoals lifestyle en gedragsmodificaties, waren aandachtsgebieden tijdens deze reis. Inzet van robottechnologie, sensoring, gaming, Artificial Intelligence en eHealth biedt belangrijke oplossingen.

Samen met zo’n 20 partners, actief in de sectoren Life Sciences & Health en High Tech Systems & Materials en ICT, werden vele innovatieve bedrijven en instellingen in Waterloo en Toronto bezocht. Het Waterloo bezoek richt zich op technologische innovaties die ingezet kunnen worden voor zelfstandig ouder worden en een keten overschrijdende zorgaanpak. In Toronto werd het gerenomeerde KITE centrum bezocht waar met name ook aandacht was voor nieuwe revalidatietechnologie. De missie werd afgesloten met een bezoek aan de Rehabweek in Toronto; een groot internationaal congres op het gebied van revalidatietechnologie.

Tenslotte heeft Nederland, met een pitch door Jaap Harlaar, Hans Rietman en Agaath Sluiter, de organisatie van Rehabweek 2021 gewonnen die dan in Nederland zal plaatsvinden.

AI symposium: AI-aangedreven inzichten uit echte data

Er gaat geen dag voorbij of er wordt wel iets geschreven over Artificial Intelligence en de impact die het op onze gezondheidszorg zal hebben. Maar hoe staat het er echt voor: wat voor AI wordt er nu ingezet en wat voor impact heeft het?

Op 19 december 2019 vond een goedbezocht symposium plaats, georganiseerd vanuit het UT Personalised eHealth technology programma, waar 18 sprekers met heel verschillende achtergrond, vanuit wetenschapp, Europese Commissie, bedrijven en zorg professionals, hun kennis en ervaringen deelden.

De belangrijkste conclusie was dat de Artificial Intelligence inderdaad een heel snelle ontwikkeling doormaakt, en dat een nauwe samenwerking met de zorg een voorwaarde is voor succes en acceptatie.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden